Ljusstyrka
Ljusstyrka mäts i “ANSI-lumen”. De flesta projektorer som släppts under det senaste åren är runt 2500 lumen eller över, vilket är mer än tillräckligt för den genomsnittliga konferensrummet för omkring 20 personer.
Men om det finns mycket omgivande ljus och du vill inte mörklägga rummet eller om det är ett större rum, Kan du välja projektor med en ljusstyrka mellan 4000 och 6000 lumen. Men räkna med att betala lite mer för denna kvalité.
Upplösning
Upplösningen är skärpan i den bild som projektorn projicerar. De flesta projektorer företag använder delas in i två kategorier – XGA (1024 x 768 bildpunkter) eller WXGA (1280 x 800 pixlar). De flesta datorer ger ut en signal som antingen XGA eller WXGA (1280 x 800 pixlar). För att få bästa bild bör man välja en projektor som har samma upplösning som datorn.
Så här kontrollerar ni upplösningen i er dator (Windows baserad PC). ”Högerklicka på skrivbordet” – ”Välj skärmupplösning” Här ser ni vilken upplösning er dator är inställd på. Här kan ni även justera upplösningen så att den kör på samma som projektorn.
Om du använder en Mac kan du kontrollera vilken signal du använder genom att gå till “Bildskärmar” eller “Bildskärmar och Ljud kontroll panel (beroende på vilken version av Mac OS du använder).
Kontrastförhållande
Kontrasten är lika viktigt som ljusstyrkan för att få en bra bild. Kontrasten är ett mått på hur väl projektorn kan blockera ut ljuset från lampan, dvs. hur svart är svart?
En genomsnittlig kontrastförhållande för företags-/utbildningprojektorer är ungefär 2000:1 för LCD-projektorer, medan DLP-projektorer har kontrastförhållande på 4000:1.
Vikt
Kommer projektorn att flyttas runt eller kommer den vara kvar i samma konferens-/klassrum? Vad vill ni få ut av er presentation? Det finns kort sagt 4 olika utföranden på projektorer.
1. ”Superportabla projektor” Passar dig som är på resande fot. Du kommer att uppskatta att ha en projektor som är lätt.
2. ”Normala projektorer” För normala konferens-/mötesrum. Lite större än de superportabla men väldigt prisvärda.
3. ”Installationsprojektorer” För er som ställer höga krav på bildkvalitén samt behöver hög ljusstyrka. Oftast anpassat för större konferensrum, klassrum, aula m.fl.
4. ”Interaktiva projektorer” Interaktiva projektorer ger er möjligheten att anteckna direkt under presentationen med hjälp av en digital penna. Sedan kan du även göra utskrifter på det du skriver på tavlan, spara det i din dator eller skicka det vidare med e-post. Kan även användas istället för whiteboard.
Data- och videoingångar
Du kanske vill projicera från en Digitalbox, DVD-spelare, Spelkonsoll, eller Dator. Om så är fallet, kontrollera hur många och vilka data-/videoingångar projektorn har.
Vanligaste ingångar:
VGA – Bildöverföring (vanligast)
S-video – Bildöverföring
RCA – Ljudöverföring
HDMI – Bild & ljudöverföring (Senaste tekniken)
Stöd för ljud (högtalare)
Om du vill kunna projicera både ljud & bild, kan du antingen ansluta din PC eller videokälla till externa högtalare. Ni kan även använda ljudet från de inbyggda högtalarna i projektorn (OBS! projektorn högtalare är oftast väldigt begränsade. Ring gärna oss för råd på 08-444 54 24). Om du vill ha något lite mer slagkraftigt ljud bör ni investera i ett par externa aktiva högtalare.
Keystone-korrigering
Keystone-korrigering kan man justera för att få en fyrkantigare och mer professionell bild. Detta är oftast ett problem när projektorn står på ett bord och ljuset får olika långa transportsträckor till projektionsytan. Detta kan då motverkas med keystone genom att digitalt komprimera bilden längst ner eller upp, vilket resulterar i en fyrkantigare, mer professionell bild.
LCD eller DLP?
Tills för några år sedan var projektorer mestadels baserade på LCD-teknik, där ljuset från lampan har filtrerats genom röd, blå och grön LCD-panel för att producera en fullfärg bild. Eftersom LCD-projektorer har tre paneler innebär detta att projektorns hölje är större för att rymma mer plats för elektroniken.
Sedan Texas Instruments utvecklat DLP-teknik. DLP omvandlar ljus rakt in i en fullfärg bild, så att tillverkarna för att göra mycket mindre projektorer. Nackdelen är att noggrannheten i den producerade färgerna inte är lika exakt som många LCD-projektorer. Om färgåtergivning är viktigt för dig, föreslår vi att satsa på en LCD-projektor.